måndag 8 oktober 2012

Släppa eller inte släppa...

..det är frågan.

Råkade höra mig för om ditten och datten på dagis. Och fick veta att det minsann inte delas ut glasspinnar när något barn fyller år. Inga lussekatter eller pepparkakor vid lucia. Inget.
Det är nämligen hälsoinriktad förskola. Ovan skräp serveras inte där. Det kan dom usla föräldrarna mata sina barn med tänker dom. Vi - kommunen skulle aldrig få för oss...

Jag kände att aggressionen steg. Och känner mig kluven.

* Det är jättebra att dagiset och skolan som ingår i rektorsområdet lagar all sin mat själva.
* Självklart är hälsotanken mycket god. Men det får ju inte bli löjligt.
* Barnen kan väl få känna det lite speciellt när man fyller år och få fira det? (Dom får istället välja en favoritsång - men det gör dom ju varje dag)
* Men den andra skolan som ligger 800m bort, som sonen nyss lämnat, där köper man halvfabrikat som är så dyrt att barnen inte är mätta. Där får barnen glass på dagiset och man firar lucia som "man ska".

Kan man inte få välja hemlagad mat OCH en pepparkaka på lucia???

Jag bara undrar. Och jag vet inte om jag ska släppa ämnet - eller fortsätta irritera mig...
Bilden hittade jag här, den passade ju perfekt!

3 kommentarer:

 1. Ja visst kan det bli lite märkligt ibland med olika principer.. på mitt jobb hade vi hälsodag förra veckan, och det var lite nu-ska-vi-bara-äta-fibrer-gröt-bovete-kli. Men dagen efter serverades det bullar och idag tårta. Så tja...?

  Vad kul att höra att mitt brev till mig själv-inlägget berörde dig så. Det värmer mitt hjärta!

  SvaraRadera
 2. Ja, jag förstår din synpunkt men jag tycker ditt dagis gör delvis rätt!

  När mina barn gick på dagis var det tvärt om, fest och fika dagarna i ända (kändes det som). Med 22 barn på en avdelning kan det bli lite mycket av det goda om alla födelsedagar ska firas med glass och om man dessutom vill fira våra högtider, jul, fettisdagen, påsk, midsommar, kanelbullensdag osv. Jag tycker iof att det är mer OK att fira olika högtider då det är ett sätt att lära sig om svensk kultur!

  Jag tycker dessutom att det är OK att baka blåbärsmuffins efter en skogsutflykt när man plockat blåbär! Men kan inte dagispersonalen ge ett barn uppmärksamhet på dess födelsedag utan att stoppa saker i munnen på barnen, då tror jag det finns betydligt mer att oroa sig för!

  Jag läste i lokalblaskan häromdagen att oroväckande många av kommunens 4-åringar (tror det var 20%) är överviktiga och statistik visar att den som är tjock som barn ofta bär med sig det hela livet. Med det i tankarna tycker jag att det är bra att kommunen tar sitt ansvar inte ytterligare "göder" ett redan överviktigt barn, det vore att klassa som misshandel! Som förälder får ju du dessutom ett större utrymme att festa till det i vardagen om du vet att kvoten inte redan blivit fylld på dagis!

  Som du ser att detta en fråga som även upprör mig, fast tvärt om! ;) Som tur är går mina barn nu i skola och där förekommer inte detta, så jag borde kunna ta det lugnt!

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr räkans blåbärsmuffins som onyttig fika så det hade heller aldrig hänt. Tyvärr.

   Nej, det ska inte fikas till förbannelse. Men att inte få fira våra högtider (som sedan urminnes tider firas med att man samlas kring måltider eller liknande) det är fel. Bara för att man jagar socker.

   I den nya läroplanen för förskolan är tydligen inte heller "rörelse" något som är prioriterat. Man inriktar sig alltså inte mot att barnen bör röra sig. Det, anser jag, är värre än att jaga socker.

   Har också en son på högstadiet som firat födelsedagar och fikat på lekis på "gamla" viset och det har inte skadat.

   I slutänden är det ändå vi föräldrar som ansvarar.

   Radera